Μπρεξίζα - Βαλανείο - Το Ιερό των Αιγυπτίων θεών


Μαραθών - Μικρό έλος - Ιερό των Αιγυπτίων θεών - Βαλανείο

Photos by eliasee


Περπατώντας στον πεζόδρομο που εφάπτεται με την θάλασσα στον Μαραθώνα φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής , εκεί πίσω από αυτό μας αποκαλύπτεται ένας πανέμορφος χώρος με καλαμιές όπου βρίσκεται το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Το 1792 ο Γάλλος πρόξενος L.S. Fauvel αποτυπώνει σε σχέδιο τα αρχαία ερείπια πάνω σε μια νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα.
 Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγυπτίους θεούς καθώς βρέθηκαν μεγάλα αγάλματα με Αιγυπτιακή μορφή και πολυτελή λουτρά ( βαλανείο ) και μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα.

photos by eliasee


 Τα αγάλματα είναι ένα ζεύγος , ανδρικό και γυναικείο.Απεικονίζεται η θεά Ίσις σε διάφορους τύπους π.χ. ως Δήμητρα κρατώντας στάχυα ή ως Αφροδίτη κρατώντας τριαντάφυλλα και ο Όσιρις. 
 Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160 μ.χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Προφανώς πρόκειται για το ιερό του Κανώπου , όπως το αναφέρει ο ο Φιλίστρατος ( 2ος -  3ος αι. μ.χ. ) , συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη.

  


Φαίνεται ότι για την ίδρυση του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Ανδριανό , ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα τού Νείλου , αφού κατά το παρελθόν και ακόμη και σήμερα, όλη αυτή η περιοχή ήταν ένα τεράστιος χώρος με νερά και έλη που θύμιζε το Δέλτα του Νείλου.



Σήμερα στις μέρες μας τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα , καθώς οι βάσεις τους και στην θέση τους μπήκαν πιστά αντίγραφα για να σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Το μέρος είναι πανέμορφο και αξίζει μια μικρή βόλτα, γιατί  απ ότι φαίνεται έχει αρχίσει η εγκατάλειψη .










Short Video



Διαβάστε και το άρθρο από το Βήμα του 2006 , έχει ενδιαφέρον.

και από την Μηχανή του Χρόνου





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξεροβούνι Ευβοίας

TAKHΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΣΜΑΝΟΙ - BUSHMAN