Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Ζιλ Ντασέν



Το κλασικό, διαχρονικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη μετέφερε στον κινηματογράφο ο Ζιλ Ντασέν, το 1957, σκηνοθετώντας με τρόπο ανάγλυφο όλο το μυστικιστικό, βαθιά κοινωνικό, λίαν θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί σε ένα φτωχικό ορεινό χωριό της Μικράς Ασίας.







Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό στην ενδοχώρα της Aνατολίας και αφηγείται την άφιξη μιας ομάδας προσφύγων από το μέτωπο, τη στιγμή που οι νεότεροι του χωριού ετοιμάζονται να παίξουν τους ρόλους τους σε ένα θρησκευτικό δράμα το επόμενο Πάσχα. Κάτω από την πίεση αυτών των γεγονότων οι χωρικοί-πρωταγωνιστές ταυτίζονται ολοένα και περισσότερο με τα πρόσωπα του Eυαγγελίου που πρόκειται να υποδυθούν ή και καταλαμβάνονται από αυτά.
H διαδικασία αυτή προχωρά και πέρα από τα ρεαλιστικά κίνητρα της επικείμενης θεατρικής παράστασης των Παθών και ισχύει κατ' επέκταση για όλους τους χαρακτήρες· οι άρχοντες του χωριού ασυναίσθητα καταλήγουν στο ρόλο των Φαρισαίων· ο παπάς του χωριού Γρηγόρης οδηγείται ανεπαίσθητα από τις περιστάσεις και από την ιδιοσυγκρασία του στο ρόλο του Kαϊάφα· τον ρόλο του Πιλάτου υποδύεται κατά τρόπο έξοχο αν και άθελά του, και με πολύ χιούμορ από τη μεριά του Καζαντζάκη, ο τοπικός Tούρκος Αγάς, ένας καλοπροαίρετος καλόβολος παιδεραστής που εν τέλει τρελαίνεται από τα ακατανόητα καμώματα των γύρω του Ελλήνων, οι οποίοι, καθώς λέει, «θα πετάλωναν τους ψύλλους».
Tο μυθιστόρημα τελειώνει με το Mανολιό, τη μορφή του Xριστού, να εκτελείται στην εκκλησία μεσάνυχτα Χριστουγέννων, καθώς φτάνει η είδηση της προσπέλασης τουρκικών στρατευμάτων στο χωριό· βρισκόμαστε προ της Μικρασιατικής καταστροφής και της εκδίωξης του ελληνικού πληθυσμού από την Aνατολία...
Διαβάστε τη συνέχεια της ανάλυσης του Βρετανού καθηγητή Roderick Beaton, μεταφρασμένη, εδώ.

Η ιταλογαλλικής παραγωγής ταινία πήρε ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν υποψήφια για BAFTA καλύτερης ξένης ταινίας, με τη Μελίνα Μερκούρη να πρωταγωνιστεί μεταξύ ενός πολυεθνικού καστ.

Επίσημος Τίτλος: Celui qui doit mourir
Ελληνικός Τίτλος: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Διεθνής Τίτλος: He who must die
Πρεμιέρα: Στην Γαλλία Σάββατο, 4 Μαΐου 1957 και στην Ελλάδα Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Σενάριο: Ζιλ Ντασέν, Μπεν Μπάρζμαν, Αντρέ Ομπεΐ (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη)
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Δήμος Σταρένιος, Ζαν Σερβέ, Καρλ Μόινερ, Γκριγκόρ Ασλάν, Γκέρτ Φρουμπ, Ρενέ Λεφέβρ, Λουσιέν Ρέϊμπουργκ, Ρόγερ Άνιν, Πιέρ Βανέκ, Νικόλ Μπέργκερ, Μορίς Ρονέ, Φερνάντ Λεντού, Άννα Αρμάου
Κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκης
Κατηγορία: Δράμα
Γλώσσα: Γαλλικά
Έτος παραγωγής: 1957
Χώρα παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Διάρκεια: 122'




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξεροβούνι Ευβοίας

TAKHΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Παπαλάνγκι